Friday, December 25, 2009

typologies.gr: "H νέα ΕΡΤ"


Η ΕΡΤ πρέπει να δίνει λογαριασμό : Η κρατική ραδιοτηλεόραση στηρίζεται στο ανταποδοτικό τέλος. Σε μια τέτοια εποχή κρίσης το σταθερό έσοδο των 299 εκατ. ευρώ το χρόνο (4.24 ευρώ το μήνα ανα νοικοκυριό) είναι εξαιρετικά υψηλό  και δεν νοείται η εταιρεία να παραμένει και ζημιογόνος και να μην υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο.  Το πρώτο βήμα είναι η δημιουργία μιας επιτροπής που θα ελέγχει την οικονομική πορεία της εταιρείας, παράλληλα με την υποχρέωση της ανάρτησης  στο Internet όλων των αποφάσεων της διοίκησης , όπως και των χωριστών λογαριασμών (έσοδα  από το τέλος, έσοδα) από την αγορά.
-Η ΕΡΤ πρέπει να έχει νέο νομικό πλαίσιο Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε διαβούλευση για το νέο νομικό καθεστώς , με άξονα την έκρηξη της ψηφιακής τεχνολογίας   που θα διέπει την ΕΡΤ, αφού ο νόμος  (1730/87) με τον οποίο λειτουργεί ψηφίστηκε προ της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί και η σχέση της με την αγορά (π.χ. διεκδίκηση αθλητικών δικαιωμάτων, χρησιμοποιώντας ανταποδοτικό τέλος,  απορρόφηση διαφήμισης)
Η ΕΡΤ πρέπει να αλλάξει εταιρικό σχήμα : Το σημερινό σχήμα με τις γενικές διευθύνσεις είναι αναχρονιστικό και η ΕΡΤ πρέπει να μετατραπεί σε όμιλο και να εντάξει σε αυτό και την ΕΡΤ3   Το προφανές είναι πως κάθε ΜΜΕ (ΝΕΤ, Δεύτερο, ΕΡΤ World κ.λπ) πρέπει να έχει τη δική του εταιρεία, παράλληλα με την ΕΡΤ Ψηφιακή και τη σύσταση μιας εταιρείας παραγωγών . Η  ΕΡΤ ΑΕ θα μπορεί να λειτουργεί ως εταιρεία συμμετοχών.
Η ΕΡΤ πρέπει να αναθεωρήσει το κόστος λειτουργίας της: Δεν νοείται το εργασιακό κόστος να ανέρχεται στο 54,21% των εσόδων και να εργάζονται μόνο οι συμβασιούχοι. Όσοι δεν εργάζονται και αυτό μπορεί να αποδειχθεί, θα πρέπει να απομακρύνονται .
Η ΕΡΤ πρέπει να υποστηρίζει την ελληνική παραγωγή: Η ΕΡΤ πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, παράγοντας περιεχόμενο για τα παιδεία  και την εκπαίδευση.
Η ΕΡΤ και η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσουν  διεθνή τηλεοπτική παρουσία: Η δημιουργία ενός σοβαρού δορυφορικού καναλιού με ειδήσεις στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και την αραβική γλώσσα , είναι επιτακτική ανάγκη.
Η ΕΡΤ πρέπει να γίνει ψηφιακή: Τα βήματα έγιναν  στην ψηφιακή τεχνολογία και την ανάδειξη του αρχείου της ΕΡΤ, πρέπει να επιταχυνθούν.
Η ΕΡΤ δεν χρειάζεται μόνο ένα πρόσωπο. Χρειάζεται σχέδιο


No comments: