Sunday, December 20, 2009

Η απεργία δίχασε τους δημοσιογράφους

Η απεργία της περασμένης Πέμπτης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δίχασε τον δημοσιογραφικό κλάδο με αποτέλεσμα τρεις από τις πέντε ενώσεις που αποτελούν την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και συγκεκριμένα οι Ενώσεις Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης, Πελοποννήσου- Ηπείρου και Νήσων και Θεσσαλίας, Στερεάς και Ευβοίας να αποφασίσουν τη μη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση. Στην απεργία δεν συμμετείχαν επίσης οι τεχνικοί ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ), οι τεχνικοί Τύπου (ΕΤΗΠΤΑ) και οι εφημεριδοπώλες.


Υπέρ της συμμετοχής στην απεργία τάχθηκαν η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου. Στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ η απεργία αποφασίστηκε με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά.

Σε τρεις μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών, στα «Νέα», στο «Εθνος» και στην «Ημερησία», οι δημοσιογράφοι συγκάλεσαν γενικές συνελεύσεις στις οποίες αμφισβητήθηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής στην απεργία.

Στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των «Νέων» οι δημοσιογράφοι διατύπωσαν την αντίθεσή τους στη διαδικασία λήψης της απόφασης για την απεργία και έκριναν ότι ο κλάδος σύρθηκε σε μια κινητοποίηση που έγινε «για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων». Οι εργαζόμενοι στο «Εθνος» εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις λογικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» και δήλωσαν την αντίθεσή τους στη διαδικασία με την οποία ελήφθη η απόφαση συμμετοχής. Οι εργαζόμενοι στην «Ημερησία» κάλεσαν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να «σταματήσει να λειτουργεί και να λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων, εξυπηρετώντας ενίοτε μικροκομματικά συμφέροντα».

Και στα τρία ψηφίσματα υπήρχαν αιχμές για την αδυναμία όσων συμμετέχουν στην ηγεσία της ΕΣΗΕΑ να συγκροτηθεί σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο επτά μήνες μετά τις εκλογές, αφήνοντας ουσιαστικά την Ενωση ακέφαλη και τις αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις ευάλωτες στο ενδεχόμενο να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές.

Αυτό ακριβώς συνέβη με τις αποφάσεις της Ενωσης για απεργία στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Θέμα FΜ και ΑΝΤ1 FΜ, οι διοικήσεις των οποίων προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να κριθούν παράνομες και να ανασταλούν. Κύριο επιχείρημα της δικαστικής απόφασης ήταν το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Η διεύθυνση του Βήματος FΜ δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και η απεργία πραγματοποιήθηκε όπως είχε αποφασιστεί.

Στη Θεσσαλονίκη όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης λειτούργησαν κανονικά, ενώ η ΕΤ3 μετέδωσε τα προγραμματισμένα δελτία ειδήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, ημέρα της απεργίας, μέλη του ΠΑΜΕ εισέβαλαν στο στούντιο της ΕΤ3 κατά τη διάρκεια μετάδοσης του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων και αφού διέκοψαν τη μετάδοση διάβασαν ανακοίνωσή τους. Η διοίκηση της ΕΤ3 με ανακοίνωσή της καταδίκασε την επέμβαση του ΠΑΜΕ αναφέροντας ότι η ενέργεια αυτή «προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα και την ακώλυτη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης».
 
"ΤΟ ΒΗΜΑ"

No comments: