Saturday, November 21, 2009

«MTV Generation V.2», μία ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησε το MTV.

Η έρευνα «MTV Generation V.2», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά των 16-25 ετών, έχει αλλάξει σημαντικά από την εποχή που λανσαρίστηκαν το Facebook, το 2004 και το Youtube, το 2005.

Παρουσιάζει τη σύγχρονη νεολαία, την οποία ονομάζει Cyborg Generation, ως μία «φυλή» αποτελούμενη από μίνι-διασημότητες, που έχει ψύχωση με την online εικόνα της και βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας.

Οι «CyberGens» έχουν σήμερα περισσότερες απαιτήσεις από τις μάρκες. Δεν δέχονται την παρεμβολή των μαρκών στα μίντια που καταναλώνουν, αν δεν υπάρχει πολύ καλός λόγος. Για να ξεκινήσει ο διάλογος, η αφετηρία πρέπει να είναι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια και οι νέοι περιμένουν από τις μάρκες να δουλέψουν σκληρά και να τους προσφέρουν κάτι έξτρα, χωρίς να το πληρώσουν.

Η έρευνα, καταλήγει στην αποτύπωση τεσσάρων βασικών key trends.


1. Hyper-fragmentation
Από τη μία πλευρά, οι νέοι έχουν σήμερα περισσότερες δυνατότητες να διαμορφώσουν οι ίδιοι όπως επιθυμούν το περιβάλλον τους. Από την άλλη, αναζητούν την αίσθηση της «ένταξης», σε διάφορες ομάδες. Οι CyberGens κρίνουν τις μάρκες συνολικά μέσα στη σφαίρα του δικού τους lifestyle. Η δημιουργία πιστότητας είναι πιο δύσκολη και οι νέοι μετακινούνται ευκολότερα από μάρκα σε μάρκα. Καθώς η εμπιστοσύνη στη θρησκεία, στην οικογένεια και στην πολιτική έχει πληγεί σοβαρά, οι μάρκες μπορούν να προσφέρουν μια αίσθηση «κοινότητας». Το iPhone και η κοινότητα που έχει δημιουργήσει, είναι ένα καλό παράδειγμα.

2. Open-source society
Οι CyberGens αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο στα μίντια που καταναλώνουν. Δεν δέχονται πια παθητικά κανένα περιεχόμενο και απαιτούν διαφάνεια και ανοιχτές δομές. Μπορεί να είναι «καταναλωτικοί» όσον αφορά στις μάρκες, αλλά είναι έτοιμοι να υποθέσουν το χειρότερο εάν τα κίνητρα δεν είναι εμφανή. Η συμβουλή για τους marketers θα ήταν να επιτρέψουν στους νέους να αισθανθούν «ιδιοκτησία» της μάρκας. Η σελίδα των οπαδών της Coca-Cola στο Facebook, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά από τους χρήστες και υποστηρίχθηκε στη συνέχεια από την εταιρεία, είναι πολύ πιο επιτυχημένη από όσο θα ήταν μια «επίσημη» εταιρική ιστοσελίδα.

3. Rewired: Generation Now
Στη cyber εποχή, μπορεί κανείς να βρει αυτό που θέλει χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μιλάμε για την εποχή του «convenience». Αυτό ως ένα βαθμό, σημαίνει ότι ζούμε μέσα από συντομεύσεις, χωρίς να βλέπουμε ολόκληρη την εικόνα. Εξαιτίας αυτής της πραγματικότητας, οι νέοι απογοητεύονται όταν καλούνται να εκπληρώσουν στόχους οι οποίοι απαιτούν αρκετή προσπάθεια. Για το λόγο αυτό, πιθανά δεν θα μπουν στη διαδικασία να αναπτύξουν σχέσεις με μία μάρκα η οποία θα απαιτήσει αρκετή προσπάθεια από αυτούς...

4. Celebrity Me
Καθώς όλοι «βλέπουν» όλους, δεν είναι δύσκολο να γίνει κανείς γνωστός, με τα social media ως βασικό εργαλείο. Οι μάρκες μπορούν να βοηθήσουν τους νέους στη διαμόρφωση της «διασημότητάς» τους, καθώς οι ίδιοι βρίσκονται σε διαρκή αναζήτηση τρόπων με τους οποίους θα μιλήσουν για τους εαυτούς τους.





No comments: