Saturday, November 21, 2009

ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ «ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΩΝ»

ΣΕ ΑΥΤΟ, ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΑΠΟ ΤΟ 28% ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΟΥΣ.

«Οι ηγεσίες των συνδικάτων θέλουν να συνδιοικούν είτε με το ένα κόμμα είτε με το άλλο», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα συνδικαλιστικά παρασκήνια. Όποτε, μάλιστα, κάποιο σωματείο πήγε αντίθετα στο ρεύμα το παρέκαμπταν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι εκλογές στην ΠΟΣΠΕΡΤ. Όταν χάθηκε η πλειοψηφία, που κατείχαν από κοινού ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ιδρύθηκε νέο σωματείο, η ΟΜΕ ΕΡΤ.

Συνδικαλισμός μόνο στις δημόσιες υπηρεσίες

Από πού αντλούν, όμως, τη δύναμή τους τα συνδικάτα; Κυρίως από το Δημόσιο Τομέα. Αντίθετα, στις μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν και το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων στη χώρα μας, απουσιάζουν. Αλλά και στις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις η επιρροή τους διαρκώς μειώνεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τράπεζες. Όταν προκηρύσσεται απεργία στον τραπεζικό χώρο, οι μεγάλες κρατικές τράπεζες (Εθνική, Αγροτική) απεργούν κανονικά, αλλά τα υποκαταστήματα όλων των ιδιωτικών τραπεζών είναι ανοιχτά και λειτουργούν, επίσης, κανονικά…
Στη διεθνή συγκριτική ανάλυση για τις δομές και τις λειτουργίες του συνδικαλισμού, ο ελληνικός μοιάζει με «εξαίρεση». Παρά τη μείωση της πυκνότητας και την ισχνή παρουσία σε αρκετούς κλάδους, στην Ελλάδα παρατηρείται και αναπαράγεται μοναδικός οργανωτικός κατακερματισμός. Ενώ διεθνώς οι εξελίξεις στις αγορές εργασίας και στα συστήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και οι σχεδιασμοί των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, διαμορφώνουν ισχυρές τάσεις αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, το ελληνικό συνδικαλιστικό κίνημα διασπάται όσο πάει και περισσότερο, εξυπηρετώντας ατομικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες. (ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ)

 "ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ"

No comments: