Saturday, November 21, 2009

Τον τελευταίο καιρό πολλά λέγονται από πολλούς. Από τη μια πλευρά έχουμε συνδικαλιστές που συμμετέχουν σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού, παρουσιάζοντας τις απόψεις τους.

Οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της εκπομπής ήταν σε βάρος της ΕΡΤ και των εργαζομένων, παρά το ότι δεν προήλθαν από τους συμμετέχοντες συνδικαλιστές. Εν πολλοίς όμως νομιμοποιήθηκαν από τη συμμετοχή τους. Πόσο μάλλον όταν οι τελευταίοι δεν εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη δημιουργία αυτών των εντυπώσεων, αλλά τις συδαύλισαν συμμετέχοντας και πάλι στην εκπομπή. Εννοείται ότι αυτό έγινε χωρίς κακή πρόθεση, αλλά …

Με αφορμή αυτή την ιστορία, έχουμε να πούμε τα ακόλουθα. Ένα θεσμικό όργανο όπως είναι μια ομοσπονδία εργαζομένων (εν προκειμένω η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ.), είναι καλό να απευθύνει τις όποιες καταγγελίες, στα θεσμικά όργανα. Υπάρχουν οι διοικητικοί παράγοντες, οι πολιτικοί προϊστάμενοι, οι εισαγγελείς, τα δικαστήρια κλπ. Είναι άστοχο να γίνεται καταφυγή σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Στην περίπτωσή μας, αυτή η υπόθεση δεν απέβη προς όφελος της ΕΡΤ και των εργαζόμενων. Ανέβηκαν οι τόνοι κι οι δείκτες τηλεθέασης του καναλιού – προς μεγάλη χαρά των ιδιοκτητών του – και μετά τι; Τι κέρδισαν η ΕΡΤ κι οι εργαζόμενοι; Ο στόχος δεν είναι (δεν πρέπει να είναι) η δημιουργία εντυπώσεων κι η αυτοπροβολή, αλλά η δουλειά ουσίας. Και στη δουλειά ουσίας δεν πιστεύουμε ότι περιλαμβάνεται η διαπόμπευση κάποιων (όποιοι κι αν είναι αυτοί) δια της εκπομπής του κου Τριανταφυλλόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου. Οι καταγγελίες (όπως είπαμε) θα μπορούσαν να είχαν γίνει σε πιο αρμόδια πρόσωπα. Το μόνο βέβαιο αποτέλεσμα που διαπιστώσαμε όλοι, είναι ότι επί σειρά ημερών οι εργαζόμενοι ασχολούνται (και ποιος ξέρει πόσο θα ασχολούνται ακόμα), με το τι είπε στο τηλέφωνο ο κύριος τάδε ή τι δήλωσε ζωντανά ο κύριος δείνα, την ώρα που τα σοβαρά προβλήματα περισσεύουν και μας πνίγουν.

Αν όσοι συμμετείχαν στην εκπομπή – είτε από τηλεφώνου είτε με την παρουσία τους – νομίζουν αλλιώς, δικαίωμά τους. Ας κάνουν όμως μια προσπάθεια να αφουγκραστούν την κοινή γνώμη και τότε θα ακούσουν όσα λέγονται για τους “καλοπληρωμένους τεμπέληδες της ΕΡΤ”. Και μετά ας πούνε ότι εργάζονται κι αυτοί στην ΕΡΤ για να εισπράξουν το ανάθεμα που αυτές τις μέρες εισπράττουμε όλοι προς χάριν της υψηλής τηλεθέασης που πέτυχε το κανάλι, που φιλοξένησε τις απόψεις των παραπάνω. Εφεξής λοιπόν θα πρέπει όσοι εκφέρουν λόγο δημοσίως, να είναι πιο προσεκτικοί, πιο επιλεκτικοί, πιο διακριτικοί και να διακατέχονται από εγρήγορση για να μην προκύπτουν αρνητικά και άδικα συμπεράσματα σε βάρος άλλων, αλλά και των ιδίων.

Κοντά στα παραπάνω, εμφανίστηκαν και μερικοί άλλοι συνάδελφοι, που ξιφούλκησαν κατά όσων συνέβησαν, διατυμπανίζοντας προς πάσα κατεύθυνση τις απόψεις τους, για να βρουν το δίκιο τους. Στο όνομα των δικών τους αντιλήψεων και συμφερόντων, επιτέθηκαν κατά των προηγούμενων, κατηγορώντας τους ότι απαξιώνουν το προσωπικό της ΕΡΤ κι ότι συμβάλουν στη διευκόλυνση όσων θέλουν να πάρουν το διαφημιστικό κομμάτι της ΕΡΤ. O κίνδυνος να χάσει η ΕΡΤ το διαφημιστικό κομμάτι που λέτε, ίσως να είναι και υπαρκτός συνάδελφοι. Αν λοιπόν είναι έτσι, εκτιμάτε ότι το εργατικό κίνημα θα μπορέσει να αντισταθεί αποτελεσματικότερα σε αυτή την προοπτική αν είναι διασπασμένο ή ενωμένο; Και κάτι ακόμα. Ξεχνάτε ότι σεις που τώρα γίνεστε κατήγοροι, έχετε συμβάλει κατ΄επανάληψη στο παρελθόν στη δημιουργία αντίστοιχων με τις τωρινές καταστάσεις, τις συνέπειες των οποίων πληρώνουμε ακόμα; Πιστεύετε ότι χωρίς την παραμικρή αυτοκριτική για την μέχρι τώρα πορεία σας, θα γίνετε πιστευτοί στους εργαζόμενους; Και μήπως πρέπει να καταλάβετε ότι στο συνδικάτο η ενότητα αξίζει πολύ περισσότερο από κάθε τι άλλο; Κι ότι πρέπει να δουλέψετε σοβαρά προς αυτή την κατεύθυνση, βάζοντας στη μπάντα την αντίληψη του “ή εγώ ή το χάος”; Λέμε μήπως;

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Της ΚΟΕ/ΠΑΣΟΚ/ΕΡΤ
21.11.2009

No comments: